Computer Gk Questions And Answers -


Computer Question

यहां आपको कंप्यूटर से संबंधित हिंदी में कुछ प्रश्न और उत्तर प्रकाशित किए गए हैं ये  सभी प्रश्न प्रतियोगी परीक्षाओं जैसे CDS, SSC, UPSC, Bank, Railway, Defence आदि प्रतियोगी प्रतियोगी परीक्षाओं के लिए उपयोगी है और आपके ज्ञान को बढ़ाने मे सहायक होंगे ।

कंप्यूटर प्रश्नोत्तरी (Computer Questions )  :- 


Question 1. What is label?

Answer. It is the identifier string that is used to describe an instruction statement, message record item or file.

Question 2. Whats is full-form of LAN?

Answer. Local area network.

Question 3. What is language?

Answer. To tell a computer about the job to be performed a language has to be used that is understood by the computer. Many such languages have been developed from machine codes and mnemonics to high level languages such as Basic,Pascal etc.

Question 4. What is laser printer?

Answer. It is a non-impact printer. It uses a laser beam to write dot-matrix characters to specially treated computer papers. It offers higher resolution than various other forms of printing . It is much quicker.

Question 5. Define the Latch Voltage ?

Answer.  It is the effective input voltage at which a flip-flop changes its logic state.

Question 6. Define the library automation.

Answer. Refers to a data processing system having files of magnetic tapes and disks containing programs.

Question 7. What is light machine?

Answer. It is an educational software package for sinclair's spectrum home computer . It is used for teaching physics and chemistry etc.

Question 8. What is linked list?

Answer.  It is a data structuring method used for linking various data items.

Question 9. Define the local area networks.

Answer.  Refers to a computerised communication network linking a number of station in the same "local area network".Such network have very low error values. They can use simplified data communications protocols.

Question 10. Define the logical operation.

Answer.  It refers to a non-arithmetical operation performed on a binary number in accordance with rules of symbolic logic. 


Also Read :-